Sivut

04 huhtikuuta 2014

Bambuserin esittely ja nettikiusaaminen

Bambuser on SoMe-sovellus, jossa voi älypuhelimen tai tietokoneen käyttäjä jakaa videoita suoraan nettiin. Sovelluksen ruotsalaiset kehittäjät avasivat palvelun käyttöön v. 2007.  Se on ilmainen yksityishenkilöille ja voittoa tavoittelemattomille yhteisöille.

Sovelluksessa videoita voi helposti jakaa eteenpäin blogeissa, Facebookissa, Twitterissä, Tumblrissa ja muissa sosiaalisissa medioissa. Palvelu on suljettu muutaman kerran esim. mielenosoitusten takia. Tämä on minusta varsin ymmärrettävää, koska kaikki videot tulee jaettua niin nopeasti kaikkialle maailmaan. Jakaminen saattaa olla todella haitallista joissain tilanteissa. Itse ajattelen, että jos toimisin itse väärin, niin en kyllä haluaisi sen asian heti päätyvän videolla ympäri ämpäri maailmaa. Tulevassa työelämässä toivon voivani jakaa ja katsoa järkeviä videoita ja kuvia. Kaikista palveluista on kuitenkin hyvä tietää vähän jotain, jotta tietää mistä nuoret ja lapset puhuvat.

Nuoret jakavat videoita runsaasti ja kiusaaminen on varmasti tähän osa syynä. Nettikiusaaminen onkin hyvin yleistä ja sen haitallisuus on aivan sama kuin koulukiusaamisellakin. Nettikiusaamista ei pääse karkuun kuitenkaan vapaa-ajallakaan. Nettikiusaaminen voi olla uhkaavia tai pilkkaavia viestejä tai kommentteja, juorujen ja tietojen levittämistä, kuvien manipulointia ja levittämistä, toisen nimellä esiintymistä, sulkemista ryhmän ulkopuolelle tai salasanojen huijaamista. Vaikka SoMemaailma on tätä päivää, on ihmisten kohtaaminen mielestäni tärkeämpää. Näin saadaan aitoja tilanteita ja eletään elämää ihmisten eikä tietokoneiden tai puhelimien kanssa. Alla MLL:n tekemä video kiusaamisen vastaisen työn tueksi. YouTubesta löytyy hyvin paljon videoita nettikiusaamisesta.



Miten itse voin asiaan vaikuttaa? Jos oma lapseni nettikiusaisi ja kertoisi asiasta minulle, olisin siitä hyvin tyytyväinen. Varmasti tulisi keskusteltua miten sitä tulee välttää ja asia tulisi käsitellä perin pohjin. Tarvittaessa tulisi pyytää anteeksi kiusatulta. Usein nettikiusaaja on tuttu kiusatulle. Jos kiusaaminen on nettipalvelun vastaista, on otettava yhteyttä ylläpitäjään. Jos toiminta on laitonta, on otettava yhteyttä poliisiin. 

Erilaisia videopalveluita on kyllä kehitelty valtavasti ja varmasti nuorten keskuudessa ne ovat erityisen suosittuja. Snapchatista luin myös. Se oli myös täysin uusi tuttavuus ja se on teinien suosiossa. Se on kuvaviestipalvelu, jossa kuva säilyy vain kymmenen sekuntia. Palvelussa liikkuvat kuvat ovat hyvin moninaisia. Tämän palvelun kautta kuvia liikkuu jopa 350 miljoonaa päivässä. 

Olin myös miettinyt, että esittelen kyvyt.fi-sovelluksen. Se ei kuitenkaan ole mielestäni täysin julkinen palvelu, koska se on käytössä pääasiassa oppilaitoksissa.Se on ePortfolio-palvelu, jossa voi tehdä omia tai eri opiskeluryhmille portfolioita ja sivuja. Tämä on palvelu, joka on kuitenkin käytössä myös opiskelujen jälkeen. Opiskelussa olemme ottaneet palvelun käyttöön ja toivon, että sitä tulee jatkohyödynnettyä myöhemminkin. 


1 kommentti:

  1. Pohdiskelet aina ajankohtaisia aiheita. Kiusaamista taitaa ikävä kyllä esiintyä aina - muodossa tai toisessa. Nettikiusaamisesta tekee vakavan erityisesti se, että yleisö saattaa olla kovin laaja.

    Mitä olet pitänyt Kyvyt.fi:n käytöstä?

    VastaaPoista

Kiitos kun kävit kommentoimassa!